napoj kralov

Víno ako nápoj bohov, kráľov, či liek velebili už starí Egypťania, neskôr Gréci, Rimania a mnoho národov po celom svete, pričom samotná vínna réva je staršia ako ľudstvo samo. Dnes je víno nápoj, ktorý má v každom kúte sveta svoje zastúpenie. 

Po dobe viac než 40 ročného útlmu, kedy sa v zásade rozoznávalo víno len podľa jeho farby, teda sa pilo biele a červené víno a sekt, ktorý sa nesprávne označoval  ako šampanské, sa aj na Slovensko opäť vrátila „vínna“ kultúra. Slováci znovuobjavili víno nielen čo sa týka jeho konzumácie, ale i jeho produkcie. S vínom sa v súčasnosti spája kultúra stolovania a možno povedať, že jeho základná znalosť patrí k bontónu. Podáva sa tak pri výnimočných spoločenských, rodinných i štátnických udalostiach, ako i vo všedný deň. 

Výslednú kvalitu vína ovplyvňuje pestovanie a spracovanie vínnej révy, ako aj postup výroby vína. V súčasnosti je možné badať ústup od klasických metód dorábania vína a prechod k moderným metódam, ktoré často sprevádzajú drastické zásahy do rôznych štádii procesu výroby. Využívaním chemických prostriedkov v takmer bezhraničnej miere pri úprave, čírení, stabilizácii, ale dofarbovaním či aromatizáciou vína mnohí producenti dosahujú vysoké pridané hodnoty, šetrenie nákladov a zvýšenú produkciu. Žiaľ, na úkor spotrebiteľa. Následne dokáže masívny marketing  aj z takto spracovaného vína vytvoriť produkt, ktorý spotrebitelia považujú za prestížny a je smutné, že sa tak deje aj s podporou niektorých "samozvaných odborníkov". Tak sa na trh dostáva víno priemernej kvality, ale vysokej ceny. 

Na celom svete a tiež na Slovensku je ale množstvo poctivých vinárov, ktorí pestujú vínnu révu a dorábajú víno tradičným a poctivým spôsobom a výsledkom takéhoto prístupu je vysoko kvalitný produkt. Takíto vinári však zápasia s existenčnými problémami, nakoľko si nemôžu dovoliť investovať finančné prostriedky do marketingu a tiež sú z trhu vytláčaní rôznymi kartelovými dohodami. Spotrebiteľ tak má len obmedzenú možnosť sa k takýmto vínam dostať a vychutnať si tak pôžitok z poctivého vína, ktoré okrem iného často spĺňa i parametre pre označenie „eko“ alebo „bio“. 

My Vám prinášame možnosť spoznať víno výbornej kvality produkované nie masovo veľkoproducentmi kvôli zisku, ale vyrábané poctivými slovenskými, moravskými, rakúskymi, maďarskými a chorvátskymi vinármi za použitia tradičných postupov. U nás nájdete rôzne druhy vína, od rôznych vinárov, všetky ale majú dušu a nesú jedinečný podpis svojho tvorcu. Sú to vína z révy, ktorá bola vypestovaná vo vinohradoch, v akých by ste sa radi prechádzali, z révy, o ktorú sa starali starostlivé  skúsené ruky. Všetko toto v nami ponúkaných produktoch budete cítiť. Stačí otvoriť fľašu... 

Nie každé víno chutí každému a svojho favorita objavíte jedine na základe svojej vlastnej skúsenosti. Na tejto ceste Vám želáme veľa príjemných zážitkov a prekvapení a nezabudnite, že hoci sa v našich zemepisných šírkach ako spoločenská norma vyznáva monogamia, pokiaľ ide o víno, Vaše srdce môže patriť aj viacerým... 

Kolektív vinotéky BARIK...

FaLang translation system by Faboba